PICT0038.JPG

100 års historier

Historierne

Sjakkene:

Det er meget få byggeentrepriser igennem tiden, som ikke har haft et sjak og dertil en sjakbajs. 
Sjakket er hvor tingene sker, hvor sammenholdet er tæt og bølgerne ind imellem går højt. 
Her nogle af Hustømrernes sjak.

 

3 generationer af hustømrere:

3 tømrere til vejrs på byggeriet af 'Stakladen' i Aarhus, i 1962.
På jorden står 'Valle' Valdemar Hansen, en ikonisk sjakbajs i Hustømrernes historie.

Det startede da tømreren Robert Hansen kom til Aarhus fra Skagen i 1950'erne, med sin kone og søn Valdemar. 
Robert blev ansat i Hustømrerne, hvor han hurtigt blev et kendt ansigt og fik kaldenavnet 'Mister'.

Siden bliver sønnen Valdemar også uddannet og starter i Hustømrerne, hvor han bliver kendt og respekteret, som en lidt hård, men også fuldkommen ordentlig sjakbajs. 

Valdemar gifter sig og får 2 sønner, hvoraf den ene; Max, bliver tømrer i Hustømrerne. Han driver det som sin far også vidt, og bliver sjakbajs og siden konduktør i firmaet. 

 

Hvordan med ligestillingen..?

Peter og Anne-Marie (som er den eneste kvinde på kontoret i Hustømrernes Aalborg afdeling) snakker ligestilling, jubilæum og hustømrer-ånd.

 

Aarhus Universitet

 

 

 

 


Aarhus Universitet

Ligesom Hustømrerne arbejder på store steder som Skejby Sygehus over flere omgange, laver vi også meget på Aarhus Universitet. 

Fra Biologisk Institut i 1930'erne

Til bl.a. Nobelparken i 1990'erne

Fortællinger fra Syd

Hør Brian og Finn fortælle om opstarten af vores afdeling i syd i start 00'erne og lidt af hvert fra hverdagen i Sønderjylland. 

 

En afdeling i Nord

Indtil slutningen af 80'erne havde Hustømrerne kun haft kontor og værksted i Aarhus. Men i november 1988 går der i byggekredse i Aalborg rygter om, at bl.a. en kooperativ tømrervirksomhed er i store økonomiske vanskeligheder. 
Det ser Hustømrernes bestyrelse som en mulighed for at få en samarbejdspartner i det nordjyske og daværende direktør Jørgen Hansen kører nordpå til det ramte firma: Tømrernes Andelsselskab.

Han får dog hurtigt det svar, at man vil starte en ny tømrervirksomhed selv og ikke ønsker samarbejde. Men heldigvis for Hustømrerne efterlader firmaet sig to medarbejdere, som de ikke mener der er plads til.
Efter en fornuftig snak med Svend og Viggo - som de 2 hed - samt et par dages
betænkningstid, accepterer de og bliver starten på den afdeling, som i dag er stor og solid og en velkendt spiller i Aalborg. 



10 årtier i ord og billeder

Læs Hustømrernes historie i denne folder vi har lavet i anledning af jubilæet. Klik på billedet. 



Skejby Sygehus - fra start til 'slut'

Den første del af Skejby Sygehus i Aarhus blev bygget i 1980'erne og bruges stadig. Det var Hustømrerne med til at bygge. Siden fik vi over 4 år på byggeriet af Det Nye universitetshospital i Skejby, som afsluttedes 2018. 


Erik Nedergaard var en af tømrerne bag
det første Skejby Sygehus. Han blev i
Hustømrerne i mange år og var tillids-
mand fra 1994-2012.



Under krigen:

Selvom også krigen bliver hverdag, forandrer den meget. For Hustømrerne betød den bl.a., at man fik anmodning om at stille med mandskab til oprydning efter eventuelle luftangreb. 
Men krigen betød også ekstra arbejde for Hustømrerne. Der skal bygges et væld af barakker, og også den store opgave at bygge Aarhus Rådhus fra 1939- får Hustømrerne. 
Det betød meget for selvfølelsen, at man aldrig kom sådan i nød at man måtte bygge for tyskerne og man er forretningsføreren taknemmelig for, at han 'holdt Hustømrerne fri for tyskerarbejde'.

 
Aarhus Rådhus under opførsel   


Barak fra krigen

Høm Huse:

Hustømrerne havde i flere år et sjak der ikke bestilte andet, end at køre landet rundt og sætte Høm huse op. Husene var et populært koncept, skabt af iværksætteren Niels Stellan Høm. Under 1970'ernes boligmangel, udviklede han et typehus koncept, som gjorde det nemt og billigt at få nyt hus. 



Kvinder i Hustømrerne:

Lis Bøjlund Jensen (billedet) blev den første kvindelige ansatte i Hustømrerne A/S, i en stilling som kontorassistent i slut 50'erne. Hun var med i virksomheden i over 10 år, og oplevede bl.a. flyttet til nye lokaler på Katrinebjergvej. Lis' svigerfar var ingen ringere end Hustømrernes daværende forretningsfører Anders Jensen. Hendes afgang fra Hustømrerne gav hun ham skylden for - han var blevet for nærig med lønnen synes hun. 

Kvinder har det altid skortet lidt på i Hustømrerne, som det dog er naturligt for branchen. Men efter Lis fulgte stadigt flere kvinder - også tømrere.

En lærling og en svend fortæller:

Hør Jacob og Birger fortælle om at være hos Hustømrerne på tværs af tid.


 
Det første byggeri:

      

De karakteristiske dobbelthuse på Marienlund og Dr. Margrethes vej i Aarhus – kendt som Skovbakken -  bliver Hustømrernes første byggeri og også det første samarbejde med en mangeårig samarbejdspartner: Arbejdernes Andelsboligforening. Skovbakken var også deres første byggeri. Dobbelthusene blev opført i årene 1919-1927.

 

 

"passion og godt håndværk er kendetegnende"

Se vores referencer her